Cyclic Sighing: Wat is het & Wat doet het?
Overprikkeling & stressklachten aanpakken!
Doe deze techniek niet als je zwanger bent. En enkel in goede gezondheid.
〰️
Doe deze techniek niet als je zwanger bent. En enkel in goede gezondheid. 〰️
Zorg dat je comfortabel zit of ligt en zet je timer op 5 minuten.
Adem heel traag door de neus in, hou een minimale korte pauze van 1 sec.
Adem daarna verder in & vul je longen tot je een maximum expansie hebt bereikt.
Het zou kunnen dan de 2e inademing korter is dan de eerste, dit is ok.
Adem langzaam uit door neus of mond.
Herhaal dit 5 minuten. Keer daarna terug naar hoe je normaal ademt.
Deze studie onderzoekt 4 ademtechnieken.
3 daarvan grijpen heel actief en dadelijk in op hoe je ademt. Dat is bv. handig als je angst voelt opkomen of je geraakt overprikkeld. Dan kan je snel en actief reageren.
De 4e techniek is de mindfull meditatie, waar je ademhaling en andere gewaarwordingen in je lichaam gaat observeren. Je geeft vertrouwen geeft aan je natuur om spontane rust te installeren, zonder actief ingrijpen. De meer actieve, ingrijpende ademtechnieken werden in de studie vergeleken met de mindfull meditatie, met enkel observeren. Interessant? Zeker weten!
De basis van deze studie is ook de grootste vraag van mijn eigen praktijk: het fragile evenwicht tussen ingrijpen en laten gebeuren. Je ademhaling is een reflex. De idee dat we enkel iets kunnen doen door ‘bewust in te grijpen’ is niet logisch. Je kan niet de hele dag met je adem bezig zijn... Stel je voor. Lange de andere kant is ‘laten gebeuren’ niet aangewezen als je ademhaling in de knoop zit. Je hersenen geven in dat geval een fout ademsignaal. Zolang dat zo is ben je een wandelend energieverlies. En dan is ingrijpen wel nodig.
“Zie je het interessante evenwicht? Dit maakt werken met je adem zo boeiend...”
Een opmerking is dat uitademen door de mond intussen achterhaald is. Uitademen door de neus zorgt ervoor dat je geen vocht of warmte verliest tijdens het ademen. Bovendien blijf je zuurstof opnemen tijdens de uitademing door de neus omdat de druk in de longblaasjes optimaal blijft. Mijn advies is daarom: doe de uitademing door de neus, er is geen reden om doorheen je mond uit te ademen. In de originele Xi Xi Hu ademtechniek uit de Qi Gong, die extact dezelfde is en waar de techniek allicht vandaan komt, is de uitademing door de neus.
In de opzet van de studie lijkt het alsof dit een tegenstelling zou zijn. Ingrijpen versus observeren & laten gebeuren: wat is er nu beter? Mooi is dat de objectieve metingen duidelijk laten zien dat er een gelijkwaardige positieve verbetering is voor alle 4 de ademtechnieken. Dat is precies mijn ervaring: ze gaan hand in hand. In de meer subjectieve vragenlijsten is er een verschil: Cyclic Sighing komt eruit als de beste.
“Het vraagt inzicht om te weten welke techniek wanneer nodig is en hoeveel daarvan. Precies op jouw maat is waar het over gaat”
Mieke Bombeke - Adem Je Fit! Artikel 17 janauri 2023 uit Cell Reports Medicine, Brief Structured respiration practices enhance mood and reduce physiological arousel, M.Y. Balban et al.
Xi Xi Hu ademtechniek uit de Qi Gong
Doe deze techniek niet als je zwanger bent. En enkel in goede gezondheid.
〰️
Doe deze techniek niet als je zwanger bent. En enkel in goede gezondheid. 〰️
Zorg dat je comfortabel zit of staat.
Adem heel traag door de neus in, start de beweging onder je midenrif.
Hou een minimale korte pauze van 1 sec.
Adem daarna verder in doorheen je neus, start de beweging op of boven je middenrif.
Adem langzaam uit door neus.
Herhaal in reeksen van 9 en neem telkens een pauze.