Intense stress, gedachten die niet te stoppen lijken? Dit is wat jouw huid voor je kan doen.
Misschien lastig om even bij stil te staan: dat je hoge stress ervaart en superveel gedachten hebt die met miljoenen door je hoofd racen… En af en toe heb je daarbovenop eens een stevige aanval van angst die niet alleen komt maar in reeksen je week doorkruist. Je bent doodop. Na zo’n aanval wil je alleen nog maar slapen, maar het kan zijn dat ook dat niet meer lukt. Na een tijd ben je alleen nog maar bezig met ‘wat er gaat komen’ of ‘wat is er toch mis met mij’, ‘als het maar niet ernstig is’, ‘kan ik hieraan dood gaan?’, ‘wat doe ik toch verkeerd?’, ‘ben ik een slechte persoon?’, ‘verdien ik het misschien niet om gelukkig te zijn?’.
Je bent niet alleen, nog mensen ervaren dit.
Waarschijnlijk heb je al één of enkele keren een arts geraadpleegd. Je bent naar spoed gegaan, en alles lijkt in orde…. Maar je voelt je niet in orde. Je bent ook niet in orde. Je voelt je overprikkeld, je zenuwstelsel draait over zijn toeren. Je ademhaling holt hier mee en houdt de stress in stand. Ontspanning vinden lijkt onmogelijk. Hier ligt toch een belangrijke sleutel. Hoe onbereikbaar die ontspanning ook lijkt: it is the way to go. In dit artikel vertel ik je meer over hoe je ontspanning kan stimuleren via je huid. Hoe je je ademhaling dieper en langzamer kan lokken, zonder dat je je op je adem hoeft te concentreren. Want het kan gebeuren dat het dan terug mis loopt.
Dit heb je misschien al ervaren:
Gedachten racen en zijn moeilijk te stoppen. Je voelt je gejaagd of opgedraaid, je piekert veel
Je bent prikkelbaar, huilt snel of je lontje is kort. Je voelt je emotioneel labiel, je voelt je snel machteloos. Het lijkt of je kan nog moeilijk genieten
Je hebt snel last van de drukte, te veel licht of mensen kunnen een trigger zijn voor een paniek-, stress- of emotionele bui
Je voelt je regelmatig bang of nerveus. Dit kan plots opkomen of heel de tijd aanwezig zijn
Je hebt regelmatig spanningshoofdpijn, voelt je ijl in je hoofd, hebt duizeligheid, je hebt de neigig om veel te vergeten
Je ziet wazig, alsof er een mist voor je ogen hangt, je hebt last van tunnelzicht of black-out. Je vergeet veel en je bent in de war
Je voelt pijn of spanning aan een kant of beide kanten van het lichaam die geen medische reden lijken te hebben
Hartkloppingen, je voelt pijn scheuten in je borst, het is alsof je een hartaanval hebt
Zweten, trillen, droge mond, je keel die dichtsnoert
Verlamde gevoelens, tintelingen of pijnsteken in handen, vingers of rond lippen
Pijn aan de maag, reflux, opgeblazen gevoelens, je wordt misselijk van de stress
Stress of nerveuze gevoelens lijken erger te worden of getriggerd door sport
Stress of nerbeuze gevoelens komen onverwacht, waardoor je nog onzekerder wordt
Slapen lukt moeilijk, je slaap is onrustig of gestoord, de paniekaanvallen tijdens je slaap zijn nog erger dan die overdag, je slaapt licht en je rust nog moeilijk of niet meer uit
Heb jij nog symptomen die niet in deze lijst staan? Zet ze hieronder in de comments, zo helpen we elkaar!
Ik neem je mee naar een manier Hoe je je zenuwstelsel uit de sympathische overprikkeling kan halen, zonder dat je ademtechnieken hoeft te gebruiken.
Heb je je ooit afgevraagd hoe een smartwatch je stress meet? En of dat dan juist is? Het principe dat hier gebruikt wordt heet electrodermale activiteit. En jawel, een smartwatch kan op die manier redelijk correct je stressniveau meten. Alleen is de stress die gemeten wordt altijd dezelfde. De spanning die voelt op je trouwdag is dan dezelfde spanning als die wanneer je een verkeersongeluk hebt gehad. Spanning is spanning, of die nu positief is of niet. En wat doe je dan met die metingen? Ook opletten natuurlijk, want hoe meer scores je hebt over je gezondheid, hoe meer stress ze jou bezorgen…. Als we willen weten in welke mate we overprikkeld zijn, is de electrodermale activiteit wel zinvol. Deze metingen worden dan ook al lang gebruikt in onze zorg en onze psychiatrie.
Electrodermale activiteit betekent dat onze huid electrische lading heeft en electrische pulsen kan doorgeven. Dat gebeurt in heel ons lichaam, ook onder het huidoppervlak. Dat onze huid electrisch actief is werd ontdekt in 1849. De signalen kunnen opgemerkt worden omdat je zweet maakt. En zelfs als je helemaal niet merkt dat je zweet, gebeurt het toch en kan deze meting je minimale zweetactivatie opmerken. Electrodermale activiteit zijn de veranderingen van de electrische geleiding doorheen je huid als reactie op zweetafscheiding. En zo kunnen we, met grote mate van correctheid, overprikkeling en stress meten.
Zoals ik al zei moet je met metingen en scores ook opletten. Het is niet de bedoeling dat ze je overprikkeling gaan erger maken, of angst gaan versterken. Dus ik ga je niet aanraden om je met die metingen bezig te houden: het is meestal afleiding en wij zijn geen artsen... Wat ik je wel ga aanraden is om dit principe te gebruiken en om te keren: onze huid is een groot orgaan voor ontspanning. Net zoals onze huid spanningsprikkels doorgeeft aan het hele lichaam, kan het ook ontspanningsprikkels doorgeven via dezelfde electrische impulsen.
3 manieren om onder-huidse spanning los te laten.
Zit hier iets bij dat je aanspreekt?
“Adem steeds en altijd doorheen je neus. Ook als je uitademt. Het uitdemen doorheen de mond, zelfs met weerstand, is achterhaald. Dit is recent onderzoek. Het neusademen is ook al eeuwen de gewoonte in Oosterse techniekenen. Je vind helaas nog steeds overal het advies om uit te ademen door je mond. Doe het niet, hier zijn hele goeie redenen voor: adem door je neus in en door je neus uit. ”
1. Aanraking - zo kan je huid je helpen ontspannen
Heb je al gemerkt dat onze aanrakingen dikwijls snel en efficient moeten zijn?
Handen wassen, jezelf aankleden of douchen. Alles moet nu, en snel, en we werken veel te mechanisch, omdat we iets willen bereiken en niet meer omwille van het gevoel. We gaan elke keer een beetje verder weg van onszelf, ons lichaam en ons gevoel. Wat als je aanraking als prikkel tot ontspanning zou gaan zien? Voel je het water van de douche? Geniet je van het schuim? Kan je je handen wassen terwijl je je handen ook echt voelt? En je aandacht bij jezelf houdt in plaats van te plannen met je hoofd? Voel je je kleding rond je huid? Je sokken rond je voeten? Kies je vandaag die zachte trui omdat dat fijn voelt? Werk met je huid. Ga voor bewuste aanraking. Zacht of iets ruwer, strak of los, wat voor jou fijn voelt. Wacht niet tot de volgende massage, dat te laat en te weinig. Begin nu met heel bewust te voelen.
2. Gezichtsmassage - schakel je zenuwstelsel om
Gezichtsmassage, yoga voor het gezicht, met materialen of gewoon je handen. Makkelijk om je moment in de badkamer opnieuw uit te vinden: een momentje puur voor jezelf! Met bewuste aanraking, een geur of olie die je lekker vind. Langs onze haarlijn en rond onze oren loopt de nervus vagus. Dat is een hersenzenuw die ook ‘gelukszenuw’ heet. Met een goede reden! Hij heeft als taak ons te helpen ontspannen, zorgt voor groei en genezing als we ziek zijn. Als we stress ervaren werkt deze zenuw niet goed. Dit kan je doen:
Wrijf met je handen grote cirkels op je kaken.
Open je mond, herhaal. Sluit je mond, herhaal.
Wrijf kleine cirkels rond je lippen. Ga cirkelend je hele mond rond.
Ga met je vingers in een vork rond je oren.
Ga langs je haarlijn: drukkend, cirkelend of wandelend met je vingers.
3. Coaching, Mindful technieken of een dagboek - leer jezelf en je angsten beter kennen
Herken je jezelf in dit blogbericht? Zoek in ieder geval hulp van een coach, een therapeut of een psycholoog. Waarschijnlijk zal hij of zij je aanraden een dagboek bij de te houden, of om in ieder geval eens goed te kijken naar wat je angsten zijn en wat ze je vertellen.
Meestal hebben ze weinig te betekenen. We zijn best voorzichtig met wat ons brein ons aan gedachten of conclusies voorschotelt. Geloof niet alles zomaar wat je brein je doet denken! Een stapje terugzetten en ervaren dat je je gedachten ‘zichzelf’ kan laten zijn kan hier helpen. Hoe je dat precies doet is niet makkelijk uit te leggen. Het kot erop ener dat je doorhebt dat je gedachten dikwijls een eigen leven leiden en de besturing van je leven gaan overnemen. Zolang dat positief is, is dat ok. Maar als je brein blijft stress projecteren, dan kan je in een neerwaartse spiraal terecht komen. Wat je denkt is niet wie je bent.
Ontspannen is makkelijker gezegd dan gedaan.... Een lege agenda vult zichzelf.... Een plan, een taak, of intense emotie steken de kop op: gedaan met de rust. Nogal wat mensen hebben zo de indruk dat rusten niet helpt en dat ze deze tijd beter kunnen besteden. Hier ligt een valkuil. Hoe moeilijk de omschakeling naar rust is, je gezondheid heeft deze echt nodig. Hoe beginnen we daar aan?
Je ademhaling loopt veel te snel als je stress ervaart
Stress, ook positieve stress of gewoon een teveel aan prikkkels, laat je adem sneller gaan. Een snelle adem werkt niet goed voor jou en geeft niet voldoende zuurstof af. Eerst merk je dit niet op. Als je adem stijgt van 10 naar 12 ademhalingen per minuut dan valt dat niet op. Maar je brein past zich aan en merkt de versnelling niet op als een probleem. Als dat over lange tijd blijft gebeuren, dan gaat je brein dit snel ademen als normaal beschouwen. Je voelt het niet, maar het is er wel. Het probleem met een te snelle adem is dat je in een chronisch licht zuurstoftekort komt. Je hebt nog wel voldoende zuurstof, maar er zit een rem op waar de zuurstof afgegeven moet worden. De snelheid van je adem laat je brein geloven dat er geen rust kan zijn, dat je de hele tijd in gevaar bent. Dan houd je ademhaling de stress in stand waardoor je letterlijk geen rust meer vindt. Werken met je huid zorgt ervoor dat je ademhaling weer trager kan lopen. Je trage ademhaling zorgt ervoor dat je meer zuurtstof voorziet waar het nodig is. Je trage ademhaling zorgt ook voor een goede werking van je gelukszenuw. Je hoeft niet eens met je ademhaling zelf aan de slag! Wees je bewust van wat je voelt met je huid, je handen. Laat de rust opnieuw naar jou komen. Het is niet makkelijk, en het gaat niet vanzelf de eerste keer. Hou vol en je zal merken dat je lichaam gebouwd is om je te helpen.